EXISTA LASI CURAJOSI?

Inainte sa incep clasa a V-a, la o alta scoala fata de cea la care facusem clasele primare, m-a chemat maica-mea in bucatarie si mi-a dat cateva sfaturi: Dane, vezi ca incepe o noua etapa din viata ta, nu o vei mai avea doar pe tovarasa invatatoare, o sa ai mai multe tovarase profesoare, o sa ai colegi noi si iti vei face prieteni noi. Ai grija sa nu ne faci de ras, sa nu minti, sa nu furi, sa nu fii las, sa fii bun. Am si fost crescuti cu patriotismul ala fortat cu ,,dar nu-i totuna leu sa mori ori caine-nlantuit” al lui Cosbuc, cu ,,la Tebea, la Tebea eroul e viu” al lui Paunescu si cu multe alte versuri patriotice pe care nu le-am uitat inca. Am fost crescuti cu ,,Gandacelul” Elenei Farago si cu ,,Catelusul schiop” cu ,,Singur pe lume”, cu ,,Coliba unchiului Tom”. In anii care au trecut de cand am inceput gimnaziul am fost si las si mincinos si rau si ridicol dar am incercat sa evit ipostazele astea. De multe ori am reusit, de cateva ori, pe care si acum le regret, nu am reusit.

Dupa foarte multi ani de cand mi-a dat maica-mea sfaturile despre care spuneam mai sus, marea intrebare care sta pe buzele opiniei publice din Romania, daca opinia publica are buze in Romania, este: unde s-a internat Liviu Dragnea, la privat sau la stat? Si daca a fost internat intr-un spital de stat de ce a fost internat la un spital de stat, daca s-a internat la un spital privat de ce nu are incredere in sistemul public, in conditiile in care medicilor le-au crescut veniturile odata cu preluarea puterii de catre PSD si ce exemplu da presedintele Camerei Deputatilor? Au urmat intrebari mai cu simtul umorului: a dat spaga sau a luat spaga de la clinica privata, au disparut sau nu banii de la sectia de pediatrie cat a fost el internat? Pe caterinca suntem cu siguranta camiponii Europei. Intrebarea la care nu gasesc eu raspuns este urmatoarea: de ce s-a internat decat cu doua zile inainte de luni cand, la Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a judecat unul dintre termenele de apel in dosarul angajarilor fictive a doua secretare PSD la Directia Protectia Copilului Teleorman. Oare din lasitate? Raspuns final din punctul meu de vedere: da. Nu stiu daca e o mare problema ca cetateanul Liviu Dragnea este las, problema mare este ca seful celui mai mare partid din Romania este las, ca seful Camerei Deputatilor este las, ca cel care desemneaza primul ministru al guvernului este las. Se dovedeste ca cel mai mare luptator impotriva nedreptatilor este las. Ceva nu e in regula, e ca atunci cand incerci sa bagi un iatagan intr-o teaca dreapta si te miri ca nu merge.

Si in anii trecuti erau dar si in prezent exista sportivi de performanta care joaca un meci sau un turneu intreg cu infiltratii, cu dureri ingrozitoare, doar de dragul de a reprezenta culorile clubului sau, mai mult, culorile steagului national. Exista, de asemenea, si multe sportive care procedeaza la fel. Doar Liviu Dragnea a ales sa se interneze, cat sa nu poata ajunge sa se lupte cu sistemul.

In literatura s-a inventat oximoronul – tacere asurzitoare, suferinta dulce, dulci otravuri, pitici uriasi – , in filosofie, in arte si in religie s-a inventat sincretismul, dar in politica inca nu s-a inventat distinctia pentru cel mai las luptator.

Si daca am ajuns la termeni contradictorii, vreau sa spun ca am fost azi la spitalul judetean din Constanta care se intituleaza ,,Sfantul Apostol Andrei”. Doar mie mi se pare ceva in neregula? De ce biserica Sf. Nectarie, sa spunem, sau Sf. Maria nu se numeste biserica dr. Victor Gomoiu sau biserica dr. Dimitrie Bagdasar? De ce catedrala mantuirii neamului nu se numeste catedrala Gabriela Firea? Mergand pe logica celor care au numit spitalul judetean dupa un sfant, ar fi normal ca in locul politistului local de la intrare sa fie un elev de seminar, liftier sa fie tot un elev de seminar, dar an terminal, asistentul sef pe sectie sa fie ajutat de un preot paroh si la operatii mai grele sa asiste si chiar sa participe insusi Teodosie Petrescu, supranumit Tomitanul.

Asa sa ne ajute Dumnezeu?