PUIE MUTIN

Au trecut aproape 4 ani si, totusi, parca s-a intamplat acum cateva zile. In 2014, pe 20 septembrie, se lansa candidatura lui Victor Ponta, supranumit ulterior Puie Monta, la alegerile prezidentiale. Data aleasa de organizatorii din PSD coincidea cu data de nastere a alesului partidului si cu implinirea a 555 de ani de la prima atestare documentara a Bucurestilor. Ce aliniere a astrelor! Candidatul PSD-UNPR-PC la prezidentiale a promis atunci dreptate pana la capat, adica urma ca toti cei care au facut rau Romaniei sa plateasca, nu din razbunare, ci pentru ca asta insemna dreptate. La mitingul respectiv au participat in jur de 70000 de romani, majoritatea adusi la Bucuresti cu autocare, pe banii primariilor sau a unor regii autonome de pe langa primarii sau pe banii unor abonati la banii publici, animale politice care traiesc pe langa casa omului de la putere.

Iata ce i-a transmis atunci Sorin Oprescu, primarul capitalei: Așa nu se mai poate continua. (…) Dragă Victore, când câștigi alegerile, nu aceasta va fi victoria adevărată! Atunci doar îți asumi o imensă și nobilă misiune”. A incheiat astfel: “Victoria adevărată, Victore dragă, va fi peste 5-10 ani, la sfârsit de mandat, când nu i-ai dezamăgit pe cei care te-au ales și i-ai mulțumit chiar și pe cei care nu te-au votat”.

Victor Ponta a spus ca isi doreste ca „acolo unde a fost dezbinare, să fie unire, iar acolo unde a fost ură să fie respect şi iubire, iar unde a fost ceartă, să fie pace”. Aceasta lansare a candidaturii le prezidentiale a fost o pura cheltuire de bani, nu s-a spus nimic despre prioritatile unui potential presedinte, nu s-a vorbit despre viziunea viitorului presedinte. Au fost foarte multe pupaturi in fund si cam atat.

Doar de dragul intamplarii, nu are nici o legatura cu povestea asta, imi amintesc o declaratie a lui Sorin Oprescu, cand credea ca e liber ca un vultur: “Nu suntem doamnă, toţi neam de hoţi şi de derbedei. Toată lumea crede că, s-a încetăţenit ideea că, doamnă, toţi din administraţia locală, toţi sunt hoţi. Toţi iau 10%, 15%. Justiţia trebuie să fie oarbă şi nu trebuie să fie discutabilă”. Dupa cateva zile era arestat pentru luare de mita.

Acum stim cum si-au incheiat cariera politica cei mai reprezentativi membri ai PSD de atunci, Victor Ponta si Sorin Oprescu. Stim sau presupunem ca la fel isi va incheia cariera si actualul sef al PSD. Conducerile partidelor din Romania s-au mai maturizat din punct de vedere organizatoric si cred ca, daca ar fi puse sa repete astfel de lansari, pe cel mai mare stadion din tara, ar refuza, cei de la putere de rusine sau de frica istoriei, iar cei din opozitie din lipsa resurselor, pentru ca toti stiu ca nici unul din cei 70000 de spectatori prezenti in tribune nu vine pe banii sai, ci pe banii partidului.

Chiar daca modelele aproape nord coreene pentru lansarea candidaturii vreunui politruc sau pentru lansarea vreunui program de guvernare par expirate, nu este asa. In partea asta de lume se pare chiar ca am creat o metoda pe care doar unii o pot aplica, nu oricine. Ceea ce noua ni se pare expirat si cu multa lipsa de bun simt, tatucului de la rasarit i se pare foarte actual. Saptamana trecuta, presedintele vesnic al Rusiei, Vladimir Putin, si-a lansat candidatura la viitoarele alegeri prezidentiale pe stadionul Lujniki din Moscova, in prezenta a peste 80000 de participanti. Alti 50000 de potentiali sustinatori au urmarit discursul actualului si viitorului presedinte rus in fata unor ecrane uriase amplasate in afara stadionului. Presa de opozitie din Rusia a sustinut ca mjoritatea celor prezenti e reprezentata de oameni care lucreaza in agentii guvernamentale sau in intreprinderi controlate de stat, pe la regii autonome sau cum s-or numi ele in limba rusa. Bineinteles ca puterea neaga si sustine ca toti simpatizantii au venit pe banii lor pentru convingerile politice. Cu totul intamplator, cu cateva zile inainte de organizarea acestui miting pentru Putin, mai multe agentii de recrutare a fortei de munca au postat pe site-urile lor anunturi de angajare a unor aplaudatori. Ca si la noi, totul e cusut cu ata alba.

In Rusia este aproape imposibil sa se repete istoria din Romania. Nimeni nu crede, nici macar cei mai vehementi opozanti ai lui Putin, ca s-ar putea sa pateasca rusinea pe care a patit-o Ponta.

Eu incerc totusi, cu un mare efort de imaginatie, cum ar fi ca peste un an sa citim in presa din Rusia si sa vedem la marile televiziuni europene mesajul: PUIE MUTIN!