ULTRACREDINCIOSI

In fiecare an, in preajma sarbatorilor pascale, imi vine in minte un banc vechi, dar foarte bun. Zice bancul ca, pe vremea lui Ceausescu, intra un individ la Metalo-Chimice si se adreseaza vanzatoarei: buna ziua, aveti vopsea de oua? Vanzatoarea ii raspunde, cu un zambet abia vizibil: dichisitule. Nu ma satur de bancul asta.

Pentru ca tot au fost sarbatori cu oua rosii o sa vorbesc putin despre religie si despre credinta dar nu la modul foarte serios, pentru ca nu pot.

In toata lumea asta exista credinciosi de diferite religii, exista de asemenea necredinciosi sau atei si exista tot de asemenea nehotaratii sau, cum le spunem noi, specialistii, gnostici. Si intre credinciosi sunt unii asa si asa si altii foarte foarte, cum este cazul ultraortodocsilor evrei, din comunitatea Haredi. Nu prea ma intereseaza depre ultracredinciosii de pe alte meleaguri pentru ca nici nu ma incurca si nici nu ma ajuta cu nimic.

Doresc insa sa fac pomenire despre o noua secta ultracredincioasa din Romania, secta careia i s-au indeplinit cele mai mari dorinte chiar in noaptea invierii. Pana in acea noapte nimeni nu auzise de ea dar, dupa cele intamplate, a devenit celebra. Despre ce e vorba?

Secta este condusa de un lider, normal, autointitulatul “Spartacus idolul fetelor” si are multi prozeliti in tara, dar cei mai multi ii are in Rahova. In noaptea de inviere liderul acestei secte a organizat o mare petrecere, interzisa de toate ordonantele militare emise pana in prezent, petrecere la care si-a dorit si niste invitati speciali. Asa ca, in direct pe pagina sa de socializare, Spartacus a venit cu rugamintea sau mai bine spus rugaciunea adresata MAI pentru a fi trimisa si Politia la petrecerea lor. Ce nu stia Spartacus este faptul ca in perioada ordonantelor cauzate de Codid 19 M.A.I. este exact ca sfanta treime, dar mai putin sfanta, si are in subordine trei entitati: politia, jandarmeria si, la nevoie, poate interveni armata. Politia este ca cea mai mica sora, cea care se ia doar de cei mai slabi decat ea, stiind ca este aparata de fratii mai mari, armata e un fel de sora mijocie care nu vrea sa supere pe nimeni si, in sfarsit, jandarmeria este un fel de frate mai mare si mai golan, uns cu toate alifiile. Spartacus nu stia si nici nu credea ca rugile ii vor fi asculate si ca la petrecere va veni nu doar sora cea mica, de care stiau ei sa rada pana mai deunazi, ci a venit si fratele mai mare, jandarmeria. Nefiind la curent cu ultimele modificari ale schimbarilor, cei din secta lui Spartacus cred eu ca credeau ei si sperau ca politia si jandarmeria le vor aduce lumina din lumina, cum propusese si aproape promisese ministrul Vela. E doar o presupunere. Realitatea a elta. Ideea e ca rugile ridicate de Spartacus au fost auzite . Minunea nu se termina aici. Nu numai ca rugile le sunt ascultate si la petrecere vine si politia si jandarmeria dar, mai mult decat atat, secta ultracredincioasa din Rahova are parte si de o superoferta: sarbatoreste doua sarbatori simultan, adica atat invierea, care oricum picase in seara petrecerii, cat si schimbarea la fata, sarbatoare care in mod normal se celebreaza prin august. De data asta nu a fost vorba despre schimbarea la fata a lui Isus, ci despre schimbarea la fata a insusi liderului sectei ultracredincioasa, Spartacus, si a celor mai importanti apostoli ai sai. Au trait atat de profund si cu atat de mare convingere schimbarea la fata, incat abia au fost recunoscuti de rude si de prieteni cand s-au intors de la spovedanie.

Tot despre ultracredinciosi, de la ei si de la noi.

Acum cateva saptamani, pe 7 aprilie, Yaakov Litzman, ministrul Sănătății din Israel, a fost testat pozitiv pentru Covid-19, după ce, cu inca cateva zile in urma, a spus că noul virus este o ”pedeapsă” pentru homosexualitate. Acest domn nu este doar ministrul sanatatii, el este si liderul partidului ultra-ortodox al iudaismului Torah. In 2013 premierul Victor Ponta declara ca in calitate de deputat va vota impotriva proiectului de lege care va fi initiat referitor la exploatarea aurului de la Rosia Montana, insa in calitate de premier trebuie sa atraga investitii in Romania din toata lumea. Cam asa si cu Yaakov. In calitate de ministru al sanatatii recomanda izolarea dar in calitate se ultracredincios nu poate sa se abtina de la rugaciune.

Si la noi, tot despre ultraortodocsi, poate megaortodocsi: acum cateva zile, primim vestea socanta ca IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei, este infectat cu coronavirus, chiar daca la cuminecatura a folosit doar lingurita speciala, cea pe care au lins-o si cu care au fost impartasiti doar copiii.

Si ajung la concluzia, trasa imediat dupa sarbatori, ca virusul acesta cu an de fabricatie 2019 nu doar ca are un simt al umorului aproape bolnav, dar vad ca, de asemenea, e lipsit de orice Dumnezeu, fie el evreu sau crestin ortodox.

Nu m-ar mira, doamne fereste, ca in cateva zile sa fie declarat posesor al virusului chiar luptatorul luminii, Gigi Becali. Macar el e sigur ca, daca i se intampla asa rusine, sigur e mana diavolului.

SURSA IMAGINE: cluj.com