RAZA SCHWARZSCHILD

Acum ceva vreme am aflat de existenta razei Schwarzschild, denumita astfel dupa fizicianul german cu acelasi nume. Acest fizician german cu acelasi nume cu al razei care ii poarta numele a incercat gasirea unei solutii exacte pentru ecuatiile de camp ale lui Einstein pentru relativitatea generala. A gasit solutia pentru cazul limitat al unei mase sferice non rotative in 1915, cu numai un an inainte de a muri. Solutia pe care a gasit-o duce la raza Schwarzschild, care reprezinta raza orizontului de evenimente unei gauri negre non rotative. Este raza unei sfere non rotative din spatiu care, daca ar putea aduna suficienta masa la densitati foarte mari, gravitatia ar deveni atat de puternica incat nici o forta nu ar putea impiedica masa de la prabusirea intr-un punct de singularitate cum spun astronomii sau intr-o gaura neagra cum spun neastronomii. De ce se numeste gaura neagra? Pentru ca datorita gravitatiei foarte mari nici o particula cunoscuta, nici chiar fotonii, adica lumina, nu mai pot scapa din acest punct de singularitate.

Chiar daca nu are nici o legatura cu astronomia, asa stau lucrurile si in politica romaneasca. Cine se apropie de Dragnea si de PSD la o distanta mai mica decat raza Dragnea nu mai poate scapa de gravitatia foarte mare a acestora. Se intampla cu ministri, prim ministri, baroni locali si firme de partid. Din pacate se intampla si cu foarte multi bani publici. Cu cat se apropie mai mult de centru, cu atat mai greu le este, daca nu imposibil, sa iasa de sub influenta tatucului. Cu timpul incep sa simta la fel, vezi cazul lui Carmen Avram, sa gandeasca la fel, vezi cazul Viorica Dancila sau Codrin Stefanescu. Pentru astfel de cazuri s-a gasit in psihiatrie si un sindrom – folie a deux sau nebunie in doi – denumire data unei situatii cand doua persoane apropiate si care sufera de aceeasi boala prezinta si aceleasi halucinatii. Ne aducem aminte de cazul celor patru asasini care l-au urmarit pe daddy acum ceva timp.

In 1974 Hawking a venit cu teoria ca gaurile negre nu sunt chiar atat de negre, la fel ca si dracul din zicerile din popor, astfel ca din aceste gauri negre iese ceva si anume o mica cantitate de radiatie termica, numita si radiatie Hawking sau radiatie Bekenstein-Hawking.

Daca gaurile negre se evapora prin radiatia mai sus mentionata, lucrul acesta se intampla intr-un ritm intr-adevar cosmic. O gaura neagra cu masa Soarelui s-ar evapora intr-un timp estimat in ani de 10 la putera 64, adica de 1 urmat de 64 de zerouri, si asta abia dupa ce temperatura radiatiei de fundal a cosmosului scade sub cea a gaurii negre. Si daca de gaurile negre – de gravitatia carora nimic parea ca nu poate scapa – vom scapa intr-un timp cosmic, dar finit, de gaurile negre din politica romaneasca putem scapa o data la fiecare 4 ani.

Un profesor batran de la ASE, la ultimul examen inainte de pensionare si-a propus sa treaca pe toata lumea. O studenta putin obosita si putin ciufulita dupa o noapte nedormita este intrebata cine a fost cel care a facut primele cercetari despre economie, asteptand ca raspunsul sa fie, bineinteles, Adam Smith. Cum studenta nu schita nici un gest si nu se vedea nici o dorinta de a raspunde, batranul profesor incearca sa o ajute, cerandu-i sa spuna numele primului barbat, poate isi da seama despre cine este vorba. Raspunsul studentei: Vasile.

Ei bine, acest Adam Smith a introdus in economie conceptul de ”mana invizibila”, insemnand in timpurile acelea ce ar trebui sa insemne si azi: competitie.

Din pacate pentru politica romaneasca nu exista aceasta mana invizibila. Ne-am obisnuit sau neam obisnuit cu: greaua mostenire, dusmanii de la UE, Olanda nu ne vrea in Schengen, ne chinuie cu MCV-ul si multe alte clisee, si de aceste clisee nu cred ca vom scapa pentru ca in Romania exista mai multe gauri negre, reprezentate de partidele care se rotesc la guvernare, si care influenteaza toate domeniile, inclusiv invatamantul, apararea, sanatatea si infrastructura sau dezvoltarea, care ar trebui sa fie prioritati nationale, nu de partid.

Cand eram copil vedeam ca pe bratul oricarei macarale scria mare: feriti raza de actiune. Asta ar fi, din punctul meu de vedere, sfatul pe care l-as da tinerilor politicieni si tinerilor votanti: feriti raza de actiune.