SEDINTA CU PARINTII

Pe 25 mai anul acesta baiatul meu termina liceul, la fel ca toti elevii de clasa a XII-a, ca nu-i al meu mai cu mot. Azi am fost la ultima sedinta cu parintii, la care ni s-a adus la cunostinta ca s-a modificat metodologia de corectare, ca elevii trebuie sa fie prezenti la maxim 8.30 la probele de bacalaureat, ca suntem de acord sa nu dam bani pentru comisiile de corectare si cele de supraveghere, am semnat un proces verbal prin care eram de acord cu conditiile astea si cu inca o conditie, sa nu vina copiii nostri cu copiute la ei, pentru ca vor fi eliminati de la proba respectiva. Am aflat cu satisfactie ca, desi mai sunt trei saptamani de scoala, toti cei din clasa lui fiu-meu, inclusiv al meu, vor promova, ca aproape jumatate dintre ei vor avea nota scazuta la purtare din cauza absentelor.

A urmat o discutie in particular cu doamna diriginta pentru a afla mai multe detalii despre viata de elev a copilului. Va spun ce am aflat despre baiatul meu de la diriginta sa, diriginta pe care o are din clasa a noua.

   1. Poate dar nu vrea. E baiat destept, dar cam puturos. Cum se spunea pe vremea mea, “branza buna in burduf de caine”.

   2. Este obosit inca de la prima ora si cateodata pare neinteresat de ceea ce se petrece la ore. Dupa ce am avut discutia cu doamna diriginta am mai discutat cu alti parinti de la care am aflat ca si copiii lor sunt obositi si neinteresati de unele ore. Cu totul surprinzator, si baiatul meu si copiii parintilor cu care am vorbit stau pe calculator pana noaptea tarziu si rup jocurile in doua. Nu mai spun de mesenger si whatsapp.

   3. La simularea de acum cateva saptamani a obtinut rezultate mai mici decat cele la care se asteptau profesorii. S-a observat lipsa de interes atat din partea copilului, cat si din partea parintilor, care nu au puterea sau talentul sa ii tina treaz interesul pentru invatatura.

   4. Are multe absente, e adevarat ca majoritatea sunt motivate, (are 18 ani si isi poate lasa singur scutirile la secretariat) nu prea ajunge luni la prima ora si nu prea sta vineri la ultima. Chiar daca ajunge la prima ora, prefera sa stea afara cu alti colegi chiulangii si sa fumeze o tigara.

   5. Fiu-meu fumeaza.

In drum spre casa ma gadeam cam ce sa ii spun eu lui Radu cand ma intreba cum a fost la sedinta. Dupa ce mi-a spus diriginta, mi s-a parut ca e un adolescent normal, poate mai normal decat am fost eu la varsta lui; pozitia de parinte nu prea ma lasa sa ii spun asta pentru ca ar lua-o ca pe un “bravo”, asa ca am facut o calatorie in timp si am avut urmatoarea abordare.

M-ai dezamagit. Nu am rosit in fata nimanui pana astazi cand, din cauza ta, mi-a crapat obrazul de rusine. Spune-mi daca ti-a lipsit ceva. Te-am trimis descult la scoala, te-am trimis dezbracat sau peticit la scoala, mi-am rupt de la gura ca sa nu iti lipseasca tie nimic. Nu se poata asa ceva, in fata tuturor parintilor sa imi bata diriginta ta obrazul. Eu nu te-am educat? Eu nu m-am facut inteles? Asta sper sa fie ultima oara cand se intampla asa ceva, de data viitoare dau militaria jos din pod si discutam altfel.

Apoi am ras amandoi si i-am urat multa bafta la bac. Sau, cum se spunea pe vremea cand eram eu elev, bafta la examenele vietii!