CU SAU FARA DIPLOMA?

Cand eram elev, poate putin peste mediocru, ma cam impingeau parintii de la spate sa invat, sa devin om cu scoala, sa devin om destept. Asta imi spunea mai mult taica-meu, maica-mea mai cu simtul umorului imi spunea sa reusesc macar sa fac scoala si sa iau o diploma, ca tot ma va ajuta in viata. Decat prost si fara diploma, mai bine cu diploma.

Dupa revolutie multi s-au gandit la sfaturile parintilor, care erau cam la fel in orice familie, si au inceput lupta pentru diplome. Si cand e cerere mare sigur vine si o oferta pe masura, asa ca facultatile particulare au erupt si tone de material lemnos au fost folosite pentru scoaterea pe banda rulanta a diplomelor viitorilor absolventi. Ultimele exemple care imi vin in minte sunt cele ale lui Iordache si a lui Nicolicea. 

Anul acesta, pe la inceputul sau, a fost arestat falsul medic italian Matteo Politi, Matthew Mode cum isi spunea chiar el. Avea doar opt clase, italiene clasele, dar decat opt, cum ar zice Dragnea, insa sustinea ca e absolvent al facultatii de medicina din cadrul Universitatii Pristina, capitala noului stat Kosovo, nu capitala Muntenegrului cum spunea Dancila.

Acest fals medic s-a insurubat bine in sistemul sanitar romanesc, ajutat in special de scoala vietii pe care a facut-o in Italia, unde a fost un valet de parcare de mare succes. A reusit chiar sa isi procure cod de parafa de la Biroul de Informatica si Biostatistica Informatica, din mila unui functionar, dupa cum sustine chiar acel functionar, cum altfel decat milos.

Medicul nostru despre care a scris toata presa romaneasca si o parte din cea straina si-a dat seama ca nu poate scapa decat prin fuga, fuga pe care a pus-o la cale dar care i-a fost zadarnicita la vama Curtici. A fost arestat.

Fara diploma.

Romanii patrioti s-au ofuscat la culme si nu au fost suparati pe sistemul medical ci pe faptul ca un STRAIN a facut asa ceva in tarisoara noastra.

Dupa doar cateva luni avea sa apara un nou caz despre diplome false, de data aceasta falsificatorul fiind roman de-al nostru, spre linistea patriotilor. Marius Danut Carasol, seful Directoratului Transelectrica, si-a facut rost de o diploma de la Facultatea de Electrotehnica si cand spun ca si-a facut rost exagerez putin, pentru ca el doar a luat o diploma de bacalaureat si, cu ajutorului unui scaner, a modificat-o astfel incat sa para o diploma de licenta. Enervant de simplu fata de italianul de la inceputul povestii, care sustinea ca a facut studii chiar in SUA. Danut a fost mai direct, Universitatea Politehnica Bucuresti trebuia sa para destul de convingatoare in CV-ul sau. Interesant este ca omul chiar a performat la Centrul de Distributie Ilfov Est, unde a fost angajat in 2009, dupa ce a obtinut “diploma de inginer”.

Omul a fost dat afara in lipsa, pentru ca nu a mai ajuns la sedinta Consiliului de Supravghere si, in luna noiembrie, a fost retinut.

Fara diploma.

Si pentru ca trebuie sa fie si o cireasa pe tort, iata-l pe Alexandru Cumpanasu, cel care nu demonstreaza ca are o diploma care sa ateste ca a terminat o facultate, ci sustine ca el chiar are studii superioare, dar doar din punctul lui de vedere. Mi se pare minunat punctul lui de vedere. Inchipuiti-va ca sunteti oprit in trafic cand conduceti un autoturism fara permis de conducere si, cand vi se cere documentul, spuneti ca nu ati luat examenul pentru permis dar ca aveti permis de conducere. Din punctul dumneavoastra de vedere. Italianul medic e mic copil pe langa Cumpanasu, din toate punctele de vedere.

Interesant in cazul acesta este faptul ca Asociatia pentru Implementarea Democratiei, ONG-ul condus de Cumpanasu, a fost partener cu Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Educatiei, Academia de Politie, Ministerul Sanatatii si cu multe autoritati si primarii. Dupa implementarea proiectelor Cumpanasu si sotia sa cu acelasi nume au fost bine platiti in calitate de experti.

Italianul a luat bani din Romania, dar bani de la persoane fizice, Danut Carasol, cel de la Transelectrica a luat mai multi bani din Romania, bani de la stat, insa Cumpanasu le-a aratat cum se face treaba, el reusind sa ia bani europeni, multi bani europeni, cu patru maini, daca le punem la socoteala si pe cele ale sotiei.

Fostul candidat functia de presedinte al statului este anchetat de DNA si viitorul sau nu suna deloc bine. Fara diploma.

Ca aceste cazuri nu sunt ultimele sigur ne va demonstra viitorul. Mi-as dori ca aceste cazuri sa se imputineze, pentru ca nu cred ca vor disparea in viitorul apropiat. Pentru asta ar trebui angajati oameni competenti in puncte cheie, dar de unde oameni competenti? Stiu de unde. Cautam printre cei care sunt cei mai pregatiti in domeniile lor de activitate, adica cautam printre cei cu doctorate. Ar putea fi Dumitru Dumbrava – general SRI sau Mihai Stanisoara – fost ministru al apararii sau chiar Gabriel Oprea. Nu spun ca ar putea fi insusi Victor Ponta – fost prim ministru sau Robert Negoita – primar. Stiu ca e o gluma proasta si stiti ca toti acesti doctori au fost dovediti ca au plagiat lucrarile, dar mi s-a parut un final mai cu simtul umorului.