SOLUTII SALVATOARE

Din Romania pleaca in fiecare an sute de mii de concetateni in cautarea unui trai decent, lucru care se intampla de ani de zile. Guvernantii cauta solutii pentru a umple golul lasat in piata muncii. De fapt guvernantii se prefac ca incearca sa caute solutii, fel de fel de fundatii, ONG-uri si asociatii sifoneaza bani de la statul roman sau de la darnica Europa si isi inchipuie programe si paraprograme fara finalitate, asa ca mediul de afaceri gaseste solutii pe termen scurt, paguboase in viitor, si anume angajarea vietnamezilor, nepalezilor etc.

In ultimii trei ani guvernele PSD -ALDE s-au prefacut si ele ca inventeaza solutii pentru concetatenii care inca mai sunt in Romania, dar si aceste guverne nu au inregistrat nici un succes. Au dat pensii speciale fara noima, au pensionat mii de politisti de 40 de ani, de militari si angajati din justitie de aceeasi varsta, au eliberat mii de detinuti si au umplut cateva albume cu fotografii de la asa-zisele inaugurari ale santierelor de infrastructura mare, cum spun politicienii.

Am urmarit in ultimele saptamani, mai mult fara sa vreau decat sa vreau, fel de fel de stiri despre scandalul Caracal si am aflat ca pe fiecare judet exista un singur operator telefonic care raspunde la numarul de urgenta 112. Este un singur operator, bine ca este, dar si acela este necalificat pentru postul respectiv, este un agent de politie care a absolvit cum-necum 12 clase si scoala de subofiteri de politie. Si daca ar fi mai multi operatori necalificati eu cred ca problemele nu s-ar rezolva, asa ca solutia ar fi angajarea de oameni competenti, nu numerosi. Problema este ca nu mai exista oameni competenti. Lucrurile astea le-am aflat de la domnul Coarna, alt pensionat in jurul varstei de 45 de ani. Tot de la acest domn am aflat si de lipsa politistilor de proximitate, a sectoristilor de alta data, a criminalistilor, a sefilor de post calificati, adica toata politia romana este plina de petice.

Solutia salvatoare a venit de la domnul Fifor, fostul ministru de interne, fostul ministru al apararii, baiatul acela bun la orice minister doar datorita faptului ca ii place sa stea si sa se fotografieze langa fiecare sef al partidului din care face parte, de la Ponta la Dragnea si la Dancila. Stiind ca in ministerul pe care il conduce este lipsa acuta de personal, a venit cu ideea, stralucitoare din punct de vedere al imaginii politiei, de a obliga tot personalul neoperativ sa se imbrace in haina politieneasca, sa para mai multi. Va dati seama ca cel de la contabilitate va fi obligat sa para politist, cel de la parcul auto la fel, cel de la IT va veni si el la munca cu tresele pe umar, cel de la intendenta, cu gradul cel mai mare pentru ca are cea mai mare vechime la numarat paturi si chipiuri, va veni si el imbracat in uniforma, chiar daca descheiat la nasturi pentru ca uniforma este cea de atunci cand el avea 85 kg nu ca acum 0,12 t, chiar daca a primit in ultimii zece ani bani pentru zece uniforme, soferul adjunctului IPJ se va imbraca si el in politist combatant, asa ca potentialii infractori, la vederea atator mii de uniforme aparute de nicaieri in noul piesaj urban, vor renunta numaidecat la ideea de a incerca sa infaptuiasca vreo faradelege.

Ideea mi se pare ca ar apartine unui om atins de geniu.

Ar trebui ca fiecare liftiera, femeie de serviciu si moasa din spitalele judetene sa fie echipate numaidecat cu straie de medic, obligate sa poarte in drum spre si dinspre casa masca pe care o poarta chirurgii in timpul operatiilor si, pentru cele mai merituase, din bani publici, sa se faca si ecusoane pe care sa le scrie numele si functia de potential medic. Si atunci s-ar umple si acest gol.

Acum cateva luni am aflat ca China are un program spatial ambitios si isi propune sa trimita un rover, cum altfel decat chinezesc, pe partea nevazuta a lunii, lucru care pare ca s-a si intamplat. Daca nu ati reusit sa vedeti roverul este doar datorita faptului ca el se afla pe partea nevazuta a stelitului nostru natural.

Romania ar putea sa dezvolte un program la fel de ambitios, cu conditia sa ia cateva mii de tineri pensionari obisnuiti cu uniforma militara, sa ii imbrace in proaspat inventatele uniforme ale Programului Spatial Roman si sa le dea drumul pe strazi. Cand o mamaita, o casnica, o frizerita sau o fosta secretara, actuala asistent manager, il va intreba pe respectivul purtator de uniforma cu ce se ocupa, acesta poate raspunde – pentru ca uniforma si numai uniforma ii permite – ca este unul dintre cei 2000 de astronauti ai Romaniei. NASA ar intra in panica.

La fel, s-ar putea redenumi o agentie guvernamentala, din cele cateva zeci sau sute care functioneaza in prezent, Agentia Romana de Cercetare. Cei cateva zeci de mii de sinecuristi vor fi obligati sa mearga prin orase, ar fi de preferat cele universitare, imbracati in halate, iarna in halate imblanite, cu ecusoane mari pe care sa scrie, cu un font deosebit, nu cu Arial sau Times New Roman, cercetator.

Lucrurile par mai simple pentru a suplini lipsa inginerilor constructori. Cu cateva mii de casti s-ar putea rezolva si aceasta problema, doar sa fie ministrul de resort la fel de deschis la minte ca domnul Fifor.

Exemplele pot continua, insa nu vor continua pentru ca nu mai pare deloc amuzant.

In incheiere va rog sa sapati in amintiri si sa va aduceti aminte masinile de politie facute din carton, care erau amplasate si lasate pe marginea soselelor foarte circulate din Romania de acum mai bine de zece ani. Atunci ne prefaceam ca avem inzestrare, parc auto, acum ne prefacem ca avem oameni.

Schimbare de paradigma, atat.