CIOCOII NOI SAU DESPRE BUCURII

Ciocoii vechi și noi (având și subtitlul Ce naște din pisică șoareci mănâncă) este un roman românesc, scris de Nicolae Filimon, fiind considerată cea mai importantă operă a prozatorului. Romanul a fost publicat pentru prima dată în anul 1862 de Revista Romana, iar în anul 1863 a apărut ca volum. Este considerat primul roman notabil al literaturii române.

Una peste alta este un roman din care fiecare invata cate ceva, in functie de spiritul in care a primit educatia. Este o poveste de acum 200 de ani, dar foarte actuala. Romanul merita citit, este mai actual, ma repet, decat inainte de 1989, cand lucrurile erau mai asezate, nu spun ca erau in regula. Va explic mai jos la ce fac referire.

O stire spune ca Presedintele PSD, Liviu Dragnea, si iubita acestuia, Irina Tanase, isi petrec Pastele la Sinaia. Pana aici nu e nimic iesit din comun. Cei doi, impreuna cu fiul lui Dragnea, Valentin, si iubita acestuia, au ocupat Castelul Foisor, o locatie destinata exclusiv activitatilor de protocol ale statului. Si cand citesc „exclusiv” incerc sa imi traduc „exclusiv”. Aici incep problemele si despre asta vreau sa scriu catva cuvinte.

Cam cat de ciocoi poti fi tu, cel mai puternic om din statul roman, pentru ca se stie ca Liviu Dragnea este, de fapt, primul ministru, ca sa te bucuri de cateva zile de stat gratis si de mancat gratis la o locuinta de protocol. Si da, ca demnitar al statului, ai dreptul la o locuinta de protocol, dar nu e obligatoriu sa vii cu iubi si cu copilul, Valentin, care vine si el cu iubi a lui. Cand scriu Iubi imi aduc aminte fara sa vreau si de Vrabi, iubita lui Secureanu, pe care sigur nu l-ati uitat. Domnisoara aceasta, Irina Tanase, nu e foarte vinovata de situatia creata pentru ca nu se putea impotrivi vointei lui Liviu Dragnea, nu putea sa refuze invitatia (sau putea) insa e putin vinovata pentru ca nu a incercat sa ii schimbe optiunile de cazare. Mai Liviu, mai iubitule, hai sa inchiriem o camera ca toti oamenii, inca una pentru Valentin si pentru prietena lui, sa nu ne facem de ras pentru cateva sute de lei. Ei, si despre astea cateva sute de lei este vorba. Liviu Dragnea are voie sa stea la vile de protocol, conform legii, dar ceilalti 3, adica 75% din totalul oaspetilor, au ocupat spatiile de cazare in mod ilegal. Nu cred ca este o mare drama pentru statul roman, dar este o problema a procurorilor, daca se simt nevoiti sa compare cazurile altor cetateni care au facut inchisoare pentru prejudicii de cateva zeci de lei sau sute de lei sau mii de lei. Sa luam exemplul bătrânului de 92 de ani din judeţul Botoşani care a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, iar procurorii i-au pus sechestru pe casă şi pe pământ, pentru un prejudiciu de aproximativ 20.000 de lei. Important este cuvantul „aproximativ”.
Batranul, veteran de razboi, vindea tichetele de calatorie, la care avea dreptul ca veteran de razboi, pentru a-si intregi veniturile, reprezentate de o pensie de 600 lei. Nu spun ca e corect ce a facut batranul, dar nici ce a facut Dragnea. Cel dintai este trimis in judecata, plus sechestru, cel de-al doilea are o durere foarte fina, pe care aproape ca nu o simte, in dos.

Alt exemplu este cel al unei controloare CFR care a fost condamnata si a si facut inchisoare pentru cateva zeci de lei. Stă la închisoare pentru un presupus prejudiciu de 60 de lei. Este povestea incredibilă a unei controloare de tren, agățată în dosarul nașilor de tren de la Brașov.

Femeia a fost condamnată la închisoare pentru o mită pe care spune că nu a luat-o și pentru care, culmea, a emis și chitanță. Deci banii s-au dus la stat și nu în buzunarul ei. Nu stiu cat de exacte sunt informatiile dar putem sa facem niste paralele intre cazurile astea si distractiile moca ale domnului Dragnea.

Paranteza. Mi-am adus aminte de inca ceva. Valentin, baiatul lui Liviu Dragnea, conduce cel mai puternic VW Golf din Romania, care are peste 600 CP. Poate a ramas fara bani si de aceea l-a rugat pe taticu sa il ea si pe el si pe prietena lui la munte, in cazul ca iese vreo combinatie, ceva. Alta paranteza. Iubi a lui Dragnea si iubi a lui Dragnea Jr. sunt aproape de aceeasi varsta, dar nu asta e important, de aceea e cu paranteza.

Despre Valentin, ce sa zic? Daca traia intr-o lume reala, nu in una virtuala, creata de tatal sau, daca era educat si instruit corect, gasea ceva argumente cu care il convingea pe Liviu Dragnea ca ceva nu e in regula cu invitatia acestuia. Dar el asa a fost crescut, invatat sa fie coplesit de privilegii. Intelegeti? Lui i s-a parut normal sa petreaca gratis cu prietena sa cateva zile la munte.

Zici ca e vorba de cativa studenti care merg cu nasul la Sinaia, isi inchiriaza o camera si dorm in ea cu randul, ca nu incap toti si, mai mult, au platit doar doua locuri. Cam asa faceau studentii pe vremuri la Costinesti, insa nu despre ei e vorba, ci despre bucuriile lui Liviu si Valentin Dragnea si despre cele doua iubi. Bucurii despre care ei cred ca li se cuvin. Si nu pe banii lor, ca daca ar fi fost pe banii lor, nu ar mai fi fost bucurii.