Curtea de Conturi a dat spre publicare Raportul de activitate al Directiei Antifrauda din cadrul ANAF pe 2018, raport din care rezulta ca, cu totul surprinzator pentru cei de la ANAF, total nesurprinzator pentru toti ceilalti, au fost mai multe nereguli: actiuni de control prea lungi, nu au aplicat legea in mai multe cazuri, nu spun de ce fac control, invoca legi care nu se aplica firmelor sau incheie procese verbale de control in lipsa reprezentantilor legali ai societatilor comerciale devenite intre timp firme fantome, conform articolului de pe hotnews.ro. Un rezumat mai detaliat se gaseste pe site.
Nu stiu daca in vreun raport al Curtii de Conturi scrie ca acum un an ANAF a obligat toti contribuabilii din tara sa isi cumpere case de marcat cu transmitere de date catre serverul ANAF, server care nu exista nici acum. Ma mai intreb daca cineva de la ANAF a dat macar o explicatie despre acest fapt, nu daca a platit cineva cu postul. Ma mai intreb daca a fost tras cineva la raspundere pentru faptul ca, din fonduri europene s-au luat mai multe milioane de euro pentru informatizarea ANAF dar, din greseala, toti banii s-au dat pe studii de fezabilitate. Si daca ma intreb tot nu ma ajuta cu nimic, asa ca mai usor cu intrebarile.
Nu stiu cine a facut raportul respectiv din partea Curtii de Conturi, nu stiu cate zeci sau sute de persoane au lucrat zeci sau sute de ore intru faurirea acestui raport, nu stiu cati bani s-au cheltuit pentru acesta, stiu sigur ca aceleasi concluzii le obtineau daca puneau cateva intrebari contribuabililor de pe orice hol din orice sediu ANAF de pe teritoriul Romaniei.
Mi se pare putin ironic ca cei de la Curtea de Conturi scriu in raport ca au existat controale prea lungi, la unele societati depasind 100 de zile, in timp ce lor le-a luat mai mult de un an pentru intocmirea unui raport ale carei concluzii se stiu de orice director de multinationala sau de orice buticar.
Cand eram student si mergeam cu nasul, ca asa era cu trendul si cu trenul, credeam ca s-a rezolvat totul cand nasul lua ce avea de luat dar, de cateva ori, am fost surprins de aparitia supracontrolului, care ne dadea toate planurile peste cap, mai ales planurile financiare pe termen scurt. Cam asa se poate intampla si cu Curtea de Conturi. Daca ar exista o Supracurte de Conturi care sa se ocupe de activitatea Curtii de Conturi, ar ajunge cam la aceleasi concluzii din raportul aparut azi: actiuni de control prea lungi, nu spun de ce fac control, incheie procese verbale in lipsa… Dar nu exista acest supracontrol care sa ii supracontroleze, asa ca nu au nici o emotie, la fel cum lipsiti de emotii sunt si actualii sau fostii sefi de la ANAF pentru ca, la fel ca si dupa publicarea vechilor rapoarte de activitate, si dupa publicarea acestuia nu se va intampla nimic, nimeni cu va plati cu postul, ca plateste prostul, adica populimea, vorba lui Dragos Patraru de la Starea Natiei.
Dupa stirea asta, cu aparitia raportului privind activitatea ANAF, mi-am adus aminte de un banc evreiesc foarte romanesc.
Zice bancul ca o viitoare mireasa evreica o intreaba pe bunica ei cum ar trebui sa se imbrace in noaptea nuntii, adica cu o rochie mai serioasa sau cu ceva mai sexi, ca sa nu o creada sotul nici proasta, dar nici curva. Bunica ii spune ca este depasita de situatie, ca pe vremea ei nu se punea problema asa si, ca orice evreica batrana si inteleapta, o sfatuieste sa ii ceara sfatul rabinului.
Tanara viitoare mireasa se duce la rabin, pune aceeasi intrebare, adica cu ce ar trebui sa se imbrace in noaptea nuntii, rabinul o invita sa ia un loc pentru a-i spune o poveste cu final pilduitor. Povestea e cam asa: acum mai multi ani a venit la mine un antreprenor de succes, de la noi din comunitate si m-a intrebat cu ce ar trebui sa se imbrace peste 3 zile, cand urma sa aiba un control de la Directia Antifrauda a ANAF. Sa se imbrace cu hainele cele mai scumpe, sa isi puna la mana un ceas scump si sa se incalte cu cei mai scumpi pantofi ca sa ii faca pe cei de la control sa creada ca este bogat si influent si ei sa fie mai ingaduitori sau sa se imbrace cat mai saracacios, cu treningul vechi si scamosat, ca celor de la control sa li se faca mila de el. Si ce i-ai raspuns, intreaba tanara viitoare mireasa. I-am raspuns ca nu conteaza cu ce se imbraca pentru ca, indiferent de imbracamintea pe care o poarta, cei de la ANAF tot il vor f…e.
Cam asa este si cu contribuabilul roman: de-a lungul anilor sigur devine, la un moment dat, mireasa cuiva: ANAF, ITM, OPC si lista se poate lungi.
Intrebarea la care astept un ultim raspuns, cel putin in mintea mea, este urmatoarea: cei de la ANAF devin vreodata mireasa cuiva? Sau cei de la Curtea de Conturi? Sau cei din lista care se poate lungi?