STUDENT LA ARTE

Voi spune, de fapt voi scrie o poveste spusa de un prieten, coleg de treapta I pentru cei mai in varsta, coleg de a IX – a si a X-a pentru cei mai tineri. Intamplarea are loc in ’92 – ’93, adica in primul an de facultate al meu si al lui.

Prietenul meu era student in Constanta dar avea si colegi de liceu care erau studenti in Bucuresti, multi dintre ei la Poli. Unul dintre colegii lui, si spun al lui pentru ca era vorba de colegi de treapta a doua, pe care eu nu ii cunosteam, il invita pe prietenul meu in Regie, la un sfarsit de saptamana la o chindie, cum ziceam noi, la un chef cum ziceau bucurestenii. Nu numai ca il invita pe fostul meu coleg, il si duce pana la Bucuresti cu batrana Dacie pe care o avea de la parinti. Pe drum, ca orice tanar, mai ales ca orice student, prietenul meu a consumat cateva beri, numar care nu a fost nici pana in ziua de azi specificat. Intr-o sala de lectura dintr-un camin P de pe malul Dambovitei unde numai lectura nu se facea, a inceput cheful. Impotriva tuturor promisiunilor facute de studentul la Poli fostului coleg de liceu, primul s-a combinat cu o tanara si si-a anuntat prietenul ca nu mai poate dormi in camera lui de camin insa i-a facut rost de o cazare la un alt prieten, cunoscut de foarte putin timp tot de la un chef, student la arte, care a fost de acord sa il cazeze in noaptea respectiva, de fapt in dimineata care se apropia.

Nimeni nu stie cum cei 2 au ajuns in apartamentul inchiriat de studentul la arte, au dormit bustean si prietenul meu, studentul constantean, s-a trezit dimineata intr-o camera pe care nu o cunostea, insetat si foarte flamand. Apa a baut din belsug de la chiuveta dar a avut neplacuta surpriza sa se trezeasca incuiat in casa, asa ca nu a putut sa iasa pana la primul non – stop pentru a-si putea cumpara macar o eugenie sau o japoneza sau o fantezie.

Inainte sa intre in panica a observat in sufrageria apartamentului o fructiera plina ochi cu, nu va vine sa credeti, fructe. S-a infruptat sau mai bine zis s-a infructat cu fructele putin cam vechi, dar inca gustoase, si a mai tras un pui de somn pana cand a fost trezit de studentul de arte care s-a intors de la cursuri. Salut, salut, cum ai dormit, bine multumesc, toate bune pana cand a venit reactia viitorului artist: ce-ai facut? m-ai distrus! mi-ai stricat viitorul! sigur repet anul din cauza ta, si astea au fost vorbele care se pot reproduce. Prietenul meu a fost foarte surprins de reactie, pana a realizat ce s-a intamplat de fapt si de ce era suparat colegul de la arte.

Fructiera era plina de cotoare de mere si de pere, de samburi de piersici si de caise, de codite de cirese si de resturi de ciorchini de struguri, in timp ce in fata fructierei se afla un chevalet cu o plansa inceputa pe jumatate sau finalizata pe jumatate, plansa ce reprezenta o fructiera plina cu fructe, un fel de natura moarta.

Atunci a aflat prietenul meu ca ii mancase muza colegului de la arte, chiar toata muza. Din pacate povestea cam asa se termina, nu stiu si de aceea nu pot spune daca studentul la arte a trecut anul sau nu, daca a terminat facultatea sau nu. Imi inchipui cam cum s-ar fi putut scuza tanarul student: domnule profesor, imi cer scuze ca nu am terminat tema cu natura moarta insa nu e vina mea, un prieten de-al unui prieten a dat iama si a consumat toata inspiratia.

Va dati seama ca de cate ori vad o natura moarta cu fructe ma duce gandul la povestea spusa de prietenul meu si ma intreb daca nu cumva autorul este cel despre care este vorba in povestea abia finalizata.