Marti, 20 februarie 2018, va ramane in istoria justitiei din Romania. In aceasta zi incepe judecarea dosarului mineriadei din 13 – 15 iunie 1990. In acest dosar au fost trimise in judecata 14 persoane pentru crime impotriva umanitatii. Printre ei se afla fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculesc si fostul sef al SRI Virgil Magureanu.
La inceputul lui 1990 Romania avea un potential extraordinar, atat economic cat si de imagine. Romanii reusisera sa doboare cel mai crunt regim comunist dintre regimurile comuniste europene. Eram aliniati la linia de start in cursa pentru aderarea la Uniunea Europeana si pentru aderarea la valorile europene cu Polonia si Cehoslovacia, eram putin in fata Bulgariei si putin in spatele Ungariei. Croatia si Slovenia aveau o tura de teren in fata noastra insa faceau parte din Iugoslavia. Una peste alta, toti competitorii enumerati mai sus erau pe acolo, nimeni nu credea ca se poate fura acest start. Primii pasi de dupa start au fost neconvingatori insa, dupa putin timp, a aparut putina presa de opozitie, au aparut chiar partide de opozitie, reprezentate de partidele istorice, Partidul National Liberal si Partidul National Taranesc.
Organul provizoriu al puterii de stat rezultat in urma revolutiei din decembrie a fost Consiliul Frontului Salvarii Nationale. In februarie 1990 acesta s-a transformat in partid politic, Frontul Salvarii Nationale. A fost prima data cand Ion Iliescu a furat startul in cursa interna, nici prin gand nu-i trecea lui de cursa externa la startul careia se afla si Romania. Oamenii de calitate si-au dat demisia din CFSN inainte ca acesta sa devina partid: Mircea Dinescu, Ion Caramitru, Andrei Pleșu, Dan Hăulică, Gabriel Liiceanu și Doina Cornea. Noua formatiune politica controla toata presa de stat din Romania si, cel mai important, controla Televiziune Romana. Inca un start furat in lupta politica interna. Demonstratiile anti FSN initiate la inceputul lui 1990 de partidele de opozitie au fost sustinute de organizatiile studentesti. Acestia au ocupat Piata Universitatii din Bucuresti, declarand aceasta zona ca fiind libera de neocomunsm. E o scurta istorie a evenimentelor pentru a-i ajuta pe cei mai tineri sa puna cap la cap intamplarile din acea perioada. Pentru ca pe Ion Iliescu il dranja existenta acestei minime opozitii, a apelat la clasa muncitoare pentru a interveni in forta impotriva protestatarilor din piata. Si astfel, in Romania s-a inventat termenul de “mineriada”. Aceasta prima mineriada a facut peste 700 de raniti si 6 morti, numarul victimelor este, insa, controversat. Asta e povestea pe scurt.
Efectele pe plan extern au fost catastrofale. In mai putin de 3 zile s-a pierdut tot potentialul de imagine, toata simpatia aratata de occident. Mineriada a fost comparata de catre istoricul Andrei Pippidi cu “noaptea de cristal” din Germania lui Hitler. Va dati seama ca si cei din occident au facut ce comparatii au vrut ei, insa nu au comparat intamplarile din Bucuresti cu nimic bun. Romania a fost exclusa de la orice finantare de la mecanismele internationale, a fost intrerupt acordul de asistenta cu FMI si, poate cel mai grav, in urma acestor evenimente, zeci de mii de tineri au hotarat sa pleca din tara.
Decizia luata de Ion Iliescu si sustinuta de guvern si de SRI, a facut ca Romania sa isi fure singura startul catre Europa. Nu numai ca am plecat mai greu dar cred ca, pentru Romania, aceasta mineriada a fost ca o calatorie in timp, o calatorie cu 10 ani inapoi.
Acum cateva zile a fost lansată cu succes, de la centrul spațial Kennedy din Florida, cea mai nouă rachetă a lui Elon Musk. Falcon Heavy este numele rachetei si costul acestui proiect se ridica la aproximativ 500 milioane dolari. Aceasta cea mai puternica racheta poate duce incarcatura pe o traiectorie eliptica ce ajunge la aceeasi distanta fata de Soare ca planeta Marte. Este un proiect grandios care a fost mediatizat in intreaga lume, Elon Musk si Tesla au fost cele mai cautate nume pe internet; mie mi se pare nesemnificativ fata de ce a reusit Ion Iliescu cu aproape 28 de ani in urma. Pana si Einstein ar fi invidios. Daca cea mai vehiculata stire din lume este aceea a lansarii unei rachete, inchiputi-va cum ar suna urmatoarea stire: in iunie 1990 inginerul roman Ion Iliescu a reusit sa duca Romania intr-o calatorie de cel putin 10 ani in trecut. Aceasta calatorie a fost, din pacate, urmata si de victime omenesti si de scaderea respectului de sine al unui intreg popor. Costurile acestei calatorii nu sunt cunoscute, sunt foarte mari dar, cu ajutorul justitiei din Romania, speram ca cei vinovati sa plateasca. Plata se va face tot in ani. Niciodata nu e prea tarziu.