MULTIMILE VIDE

Am citit undeva pe net despre componenta executivului canadian, Cabinetul lui Trudeau:

  • Ministrul Sănătăţii – un doctor

  • Ministrul Transporturilor – un astronaut

  • Ministrul Apărării – un veteran de război sikh

  • Ministrul Tineretului – are sub 45 de ani

  • Ministrul Agriculturii – un fost fermier

  • Ministrul Finanţelor – un om de afaceri

  • Ministrul Justiţiei – un procuror

  • Ministrul Sporturilor şi Persoanelor cu dizabilităţi – un campion paralimpic

  • Ministrul Pescuitului şi al Pazei de Coastă – un etnic inuit

Stiu, Canada este o tara bananiera, de mana a treia, nu are nici o legatura cu Romania, tara prospera din Uniunea Europeana. Plecand de la informatia de mai sus m-am intrebat care este mecanismul in politica romaneasca ce face sa apara in guvernele post decembriste oameni care nu au nici o legatura cu ceea ce ar trebui sa faca.

La numirea ultimului premier roman, doamna Dancila, a primat faptul ca doamna este neconflictuala. Extraordinara alegere. Nu se putea ceva mai bine. Nu conteaza ca nu stie nici o limba straina, ca nu a avut nici o initiativa in cei 8 ani de europarlamentarism, nu conteaza ca, din punct de vedere politic e aproape zero, reusind sa piarda alegerile pentru postul de primar in orasul Videle, cand a fost infranta de varul lui Videanu (alt videan cunoscut), conteaza doar firea neconflictuala a dumneaei.

Acum cateva zile s-a organizat o testare psihologica pentru cei care candidau la posturi de la jandarmerie si de la pompieri. Este nevoie de angajari externe in sistemul MAI pentru ca foarte multi au iesit la pensie toamna trecuta. Pentru ca am un prieten psiholog, am avut acces la unele modele ce s-ar fi putut da la aceste teste. Trebuie sa recunosc ca sunt grele, mai ales acelea de inteligenta si de atentie. Ce vreau sa spun este ca pentru ocuparea unui post de agent de jandarmi sau de politie exista teste psihologice, vizita medicala, probe sportive si proba scrisa. Pentru postul de agent, adica subofiter. Pe de alta parte, pentru postul de prim ministru conteaza doar ca are o fire neconflictuala.

In tari “bananiere”, cum este Canada, conteaza competenta, carisma, comunicativitatea si, cel mai mult, bunul simt. In Romania, pentru ca toate lucrurile sunt asezate si nu mai avem ce sa crestem la aceasta tara, pentru ca economia duduie, pentru ca educatia e model pentru orice alta tara din lume, pentru ca sanatatea e campioana mondiala, ei bine, in Romania conteaza doar sa ne pastram cumpatul, sa nu devenim conflictuali si, daca suntem nascuti in localitatea potrivita, putem fi numiti, din sase in sase luni, premieri.

Inca un lucru interesant pentru numirile politice din guvernul Romaniei, este acela ca primeaza foarte mult geografia. Avem ministru de interne din zona geografica potrivita, avem si prim ministru. Ca sa nu spun de sefu’ la prim ministri, Daddy.

Aceste doua doamne zugravesc cel mai bine tabloul politic actual, alaturi de Olguta si de Firea, e adevarat, cu o fire putin mai conflictuala, de unde si numele, cu F mare.

Pentru ca in alegerea ministrilor nu conteaza deloc ceea ce stiu ei sau ceea ce ar trebui sa stie, sefu’ la prim ministri a ajuns sa numeasca in fruntea guvernului si la interne doua doamne pe care nu le recomanda nimic, doua doamne ZERO, fara calitati. Si pentru ca multimea cu zero calitati se numeste multimea VIDA, este clar de ce geografia salveaza Romania: pentru ca VIDELE trebuie sa conduca.